Over Ons

Liefde voor de lekkerste producten en goed eten. Dat is waar het om draait bij Van der Veen Kaas Kollum. Inmiddels zijn we al 50 jaar kaasboer in het Noorden van het land en is ons familiebedrijf flink gegroeid. Sytze is kapitein van dit mooie bedrijf dat gevestigd is op het gloednieuwe industrieterrein van het gelijknamige dorp. Het heeft uiteindelijk flink wat tijd en verandering gekost om te komen tot het bedrijf wat het vandaag de dag is. Hoe dit ontstaan is kunt u hier meer over lezen.

Van der Veen Kaas Kollum BV is een familiebedrijf gevestigd in Kollum. Van der Veen kaas Kollum is inmiddels een halve eeuw een begrip in het noorden van ons land wat kaas betreft. Het dorp Kollum kent zijn oorsprong in de handel van boter, granen en vooral kaas. Ook nu zijn er nog veel bedrijven met liefde voor lekker eten. Daar zijn wij natuurlijk ook een van. Wij zijn trots op ons bedrijf en vertellen u op deze pagina hoe het allemaal is begonnen.

Ding dong, daar is de melkboer!

In de jaren 60 begon vader Folke Jan van der Veen vanuit een kleine huisje in Kollum, melk (en bijproducten zoals yoghurt en kwark) te venten vanuit een Bedford busje. Hij reed de woonwijk in, luidde een bel, deed de laadklep open en de huisvrouwen kwamen naar buiten met hun lege flessen die omgeruild werden tegen volle. De melk werd altijd opgehaald in een fabriek in Edam en toen die een keer een voorraad onverkoopbare kazen had (Edammer kazen), kon Folke Jan deze voor een zacht prijsje meenemen. Natuurlijk ging hij deze kazen ook verkopen: hele, halve of kwarten kaas, het was maar net hoeveel je nodig had. Zo is eigenlijk het verkopen van kaas begonnen!

Kaas werd echt de passie van de familie. De lekkerste kaas, vers van het mes en met een glimlach naar de klant. De woonwijken werden ingeruild voor markstandplaatsen en het assortiment groeide: komijnekaas, buitenlandse kazen, Goudse kazen, minder vette kaas en nog meer lekkere specialiteiten. Het was hard werken, elke dag vroeg opstaan, naar de boerderij om kazen te halen en daarna de hele dag op de markt staan. Inmiddels staan we met zowel de kaas als noten op 30 markten per week en bestaat het assortiment uit ruim 200 pure en traditionele kazen. Elke week bestormen we met 35 werknemers vol enthousiasme de markten in noord Nederland.

Om de allerbeste smaak te blijven leveren zijn er de afgelopen jaren veel veranderingen in het bedrijf doorgevoerd en dat gebeurt nog steeds. Als eerste verandering die veel vernieuwing met zich meebrengt is dat de jongste zoon van Folke Jan, namelijk Sytze, nu de kapitein van ons schip is. Hij heeft er mede voor gezorgd dat het aantal leveranciers is teruggebracht van 14 naar 3 en er kwam een directe lijn naar de kaasbereiders. Waarom? We zijn graag betrokken bij het gehele proces van “land tot klant”, zodat u de allerbeste smaakvolle kaas krijgt. Bovendien zijn er nu geen tussenhandelaren meer en is de kaas dus nog verser en beter van smaak.

We hechten waarde aan het oude ambacht van het bereiden van kaas op de boerderij. Deze kazen worden vaak nog met de hand gemaakt volgens origineel familierecept. Het traditioneel rijpen hoort daarbij: onze kazen krijgen nog echt de tijd om op smaak te komen op houten planken in het pakhuis. Alles voor de beste smaak, want dat is waar het uiteindelijk om draait.

Dat lekkere stukje kaas wordt met veel enthousiasme en liefde voor het vak verkocht op de markt aan zowel bestaande als nieuwe klanten. Wanneer nieuwe klanten bij ons aan de kraam komen worden zij met hetzelfde enthousiasme geholpen als bij een bestaande klant. Daarnaast zoeken en proeven we net zolang tot de klant de gewenste kaas heeft gevonden. Zo zorgen we elke week er weer voor dat onze klanten tevreden naar huis gaan.

Webshop

Met de voormalige webshop www.kaasuitkollum.nl hebben we tien jaar lang vele klanten online mogen bedienen. Door een reorganisatie binnen het bedrijf heeft van der Veen Kaas Kollum B.V. de keus gemaakt om de focus op offline verkoop te zetten. Dat betekend dat we nog meer aandacht geven aan onze marktklanten. Mocht u nou toch nog online willen kopen dan kunt u vanaf 1 april 2019 terecht bij www.uwkaasboer.nl. Zij hebben de webshop van ons overgenomen en zullen deze met dezelfde passie en liefde voor het kaasvak laten opereren. Wij hebben bewust de keuze gemaakt voor deze partij, omdat we weten dat het bij hen in goede handen is.

Notenkraam

Naast de kaas van Folke Jan, had zijn broer Klaas een notenkraam waarmee hij elke week 5 markten bezocht. Ook deze valt nu onder dezelfde firma en vandaar dat u ook bij ons de lekkerste nootjes, zuidvruchten en chocoladeproducten kunt kopen. Elke dag vers gebrand!